6 Tips Ibu Hamil Tidur Lena

Kebanyakan ibu mengandung mengalami kesukaran tidur yang boleh diselesaikan dengan beberapa tabiat waktu tidur yang mudah dan senang. Tips yang bakal dikongsikan ini sedikit sebanyak akan membantu mengurangkan risiko untuk masalah susah tidur dan juga berguna bagi sesiapa sahaja termasuklah mereka yang tidak mengandung untuk tahu rahsia tidur lebih lena.
6 Tips Ibu Hamil Tidur Lena
1. Kekalkan Waktu Tidur Sekata
Utamakan waktu tidur yang sekata adalah kunci utama untuk mudah tidur apabila waktu tidur sudah sampai. Pastikan anda tidur dan bangun dari tidur di waktu yang sama setiap hari (termasuk ketika hari minggu). 
2. Senaman dan Regangan Ringkas
Melainkan jikalau doktor menyarankan anda untuk elak daripada aktiviti fizikal, senaman berkala perlu dilakukan sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Senaman boleh membantu untuk meningkatkan kesihatan peredaran darah, menambah baik emosi dan membantu tidur yang lebih lena di malam hari. Walaubagaimanapun, senaman yang melampau atau berlebihan perlu dielakkan daripada melakukannya ketika hampir di waktu tidur. Selain itu, boleh amalkan regangan ringkas untuk ibu mengandung sebelum tidur. Ini bukan sahaja membantu tidur lena tetapi mengurangkan risiko kekejangan kaki.
3. Kurangkan Air Waktu malam
Sangat penting untuk kekal hidrat sepanjang mengandung, tetapi kurangkan pengambilan cecair atau air waktu malam kerana ia akan menganggu tidur. Anda akan kerap melawat bilik air untuk buang air yang akhirnya makan masa tidur lena.
4. Elak Makanan Pedas dan Bergoreng Sebelum Tidur
Pengambilan makanan pedas sebelum tidur boleh meningkatkan masalah pedih ulu hati dan ketidakhadaman di waktu malam. Mengambil makanan berat sebelum waktu tidur juga menyebabkan badan bekerja lebih keras ketika tidur untuk menghadamkan makanan dan menganggu proses merehatkan badan ketika tidur. Sekiranya anda rasa lapar ketika waktu tidur, ambil snek ringan seperti buah, biskut sihat atau semangkuk bijirin penuh. 
5. Gunakan Bantal
Penggunaan bantal khas untuk wanita mengandung boleh membantu memberikan keselesaan sepanjang malam ketika tidur. Satu lagi tips untuk kurangkan masalah sakit belakang adalah dengan tidur secara meringkuk dengan membengkokkan kaki dan peha dan meletakkan bantal di antara lutut, bawah belakang badan dan di bawah abdomen.
Posisi tidur yang betul semasa hamil (gambar bawah)

6. Tidur Siang Sebentar
Tidur sebentar atau nap di waktu siang menurut membantu memberikan lebih lena di waktu malam. Asalkan waktu tidur itu terletak sebelum Zohor iaitu kira-kira sebelum jam 1 tengahari dan tidak melebihi 30 minit.
Tidur Lena dengan Ostematrix Shaklee..
Kenapa Ostematrix boleh membantu para Ibu tidur lena? Ostematrix ni digemari ramai dan proven membantu untuk tidur yang lebih lena sebab di dalam dia ada magnesium yang akan beri kita kesan rileks so tidur pun lena dan mudah nak lelapkan diri di waktu malam!
Bukan itu sahaja, Ostematrix Shaklee ini juga membantu menyelesaikan masalah kekejangan, simpul biawak atau tarik mengkarung, cramp yang selalu ibu hamil alami. 
Jom kita lihat pengalaman pengguna Ostematrix yang telah mendapatkan manfaat tidur lena asbab pengambilan Ostematrix secara konsisten ini.
Testimoni Ostematrix Shaklee Tidur Lena, masalah cramp masa mengandung tiada lagi
Testimoni Ostematrix Shaklee Tidur Lena, masalah cramp masa mengandung tiada lagi

Lenguh badan hilang, tidur lebih lena -- Testimoni Ostematrix Shaklee
Lenguh badan hilang, tidur lebih lena — Testimoni Ostematrix Shaklee

Testimoni Ostematrix Shaklee Kak Fit, tiada masalah sembelit, tidur lena dan mudah bangun pagi
Testimoni Ostematrix Shaklee Kak Fit, tiada masalah sembelit, tidur lena dan mudah bangun pagi
Dapatkan Ostematrix Shaklee hari ini dengan menghubungi Syaza di talian 0187684817 atau klik je di sini jika nak terus order sendiri direct daripada HQ Shaklee.

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge