7 Gaya Pemakanan Untuk Kehamilan Sihat

Ketika mengandung, ada satu sahaja sumber makanan yang bayi dapat iaitu daripada kita! Ini bermakna, kita kena menjaga pemakanan bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi untuk anak dalam kandungan.
Gaya Pemakanan #1 : Diet Seimbang
Seperti yang dinyatakan di dalam sistem piramid makanan, diet ketika mengandung perlu mengandungi karbohidrat, lebuh sayur dan buah, sumber protein serta produk tenusu dan susu. Akhir sekali ialah, gula, garam dan lemak.
Gaya Pemakanan #2 : Pelbagaikan Menu
Setiap makanan menawarkan kombinasi nutrisi yang berbeza. Bagi mendapatkan sumber kebaikan nutrisi terbaik, ambil makanan yang pelbagai dan datang dalam pelbagai jenis warna untuk mendapat sumber nutrisi yang lebih luas.
Gaya Pemakanan #3 : Makan Bergantung Keperluan
Perkembangan dan pertumbuhan bayi serta perubahan yang dialami tubuh badan kita ialah signal awal untuk pengambilan makanan yang lebih sedikit berbanding ibu yang tidak mengandung bagi membekalkan tenaga harian. Jadi, adalah normal sekiranya kita mendapati selera makan lebih daripada biasa. Walaubagaimanapun, pemakanan yang lebih tadi akan di bakar semula seperti biasa. Hal ini menunjukkan sebab mengapa walaupun di samping selera makan yang lebih sedikit berbanding biasa, berat badan ibu tetap maintain.
Gaya Pemakanan #4 : Makan Menu Mengikut Masa
Kekalkan kepada 3 menu utama, iaitu sarapan, makan tengahari dan makan malam untuk memastikan diri kita dan bayi mendapat makan yang cukup sepanjang siang dan malam. Jika menu atau makanan utama adalah sedikit dan kita rasa lapar di antara waktu makan utama, jangan teragak-agak untuk mengambil snek di waktu pagi dan tengahari seperti susu, yogurt, biskut sihat, roti dan buah-buahan.
Gaya Pemakanan #5 : Pilih Makanan Kaya Vitamin dan Mineral
Ketika mengandung kita memerlukan hampir kesemua jenis vitamin dan mineral. Kebanyakan peningkatan terhadap keperluan ini boleh didapatkan daripada perancangan cara makan yang baik. Utamakan makanan yang kata dengan kalsium, vitamin C, vitamin A, vitamin B12, dan tinggi folate (asid folik). Mickronutrien ini boleh di temui di dalam real food. Bagi makanan dalam tin atau packing, baca label sebelum membeli.
Gaya Pemakanan #6 : Jangan Makan Terlalu Banyak atau Sedikit
Makan terlebih boleh mengakibatkan kenaikan berat badan yang berlebihan, tidak selari dengan keperluan naik ketika mengandung. Dan dalam masa yang sama, waktu mengandung juga bukan waktu terbaik untuk turunkan berat badan. Dua situasi ini boleh memberi bahaya kepada bayi yang dikandung.
Gaya Pemakanan #7 : Seimbangkan Pemakanan dengan Aktiviti Fizikal
Mengandung adalah salah satu sebab paling utama untuk membawa kepada gaya hidup yang lebih aktif dan sihat. Sama ada jogging, berjalan, berenang atau regangan mudah yang kita suka. Lakukan dalam masa 30 minit (dalam satu sesi atau 10 minit untuk 3 sesi), setiap hari. Rutin ini akan membantu untuk membakar lemak lebihan dari makanan dan menambah baik sistem penghadaman.
Tips Tambahan
  • Elakkan pengambilan makanan mentah atau separuh masak untuk mengurangkan risiko jangkitan bakteria pada bayi
  • Pemanis tiruan tidak digalakkan ketika mengandung
  • Kurangkan pengambilan minuman berkaffein
  • Sekiranya mengalami alahan, makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit
  • Sekiranya rasa craving nak sesuatu, dapatkannya dan makanlah dalam kuantiti terkawal

Mengidam assam boi masa pregnant?
Alternatif terbaik berbanding asam boi >> Chewable C Plus! Lebih sihat berbanding asam boi dan rasanya setanding asam boi 🙂
Details Set Hamil Shaklee >> Set Hamil Shaklee & Fungsi

Categories:

1 thought on “7 Gaya Pemakanan Untuk Kehamilan Sihat”

  1. norhidana says:

    bila peknen tu mmg kene ambil juga suppliment, untuk mak dan juga kandungan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge