Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM [4 Step Mudah]

Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM [4 Step Mudah]
Sebagai pengguna, kita berhak untuk sentiasa memastikan produk yang digunapakai, adalah selamat dan mendapat kelulusan dari pihak berwajib negara kita. Seperti di Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) adalah antara badan berwajib dalam menentukan dan memberi kelulusan produk kesihatan di Malaysia. Hari ini Syaza nak share cara mudah macam mana nak semak kelulusan produk kesihatan dengan KKM.
CARA SEMAK KELULUSAN KKM
1. Layari laman sesawang KKM (Bahagian Regulatori Farmasi Malaysia)

Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM

2. Pilih bahagian pencarian produk > “Carian Produk”
3. Masukkan item pilihan dan mulakan enjin pencarian
Boleh pilih berdasarkan :

  • Product Name
  • Product Registration Number (yang kebiasaannya di botol atau packaging produk tulis ‘MAL’)
  • Importer
  • Holder Name
  • Active Ingredients
  • Manufacturer Name

Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM
Contoh pencarian “Shaklee” dalam laman web KKM ini

Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM

Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM

Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM

4. Scroll ke bawah dan lihat hasil carian produk
Goodluck, selamat mencari! Adakah produk pilihan anda tersenarai?

Categories:

1 thought on “Cara Semak Kelulusan Produk Kesihatan Dengan KKM [4 Step Mudah]”

  1. dear anies says:

    tp tu laa kan… org kita ni mls nak semak / BACA. dia main beli je. bla dah jatuh sakit baru menyesal dan baru tau ubat tu xde kelulusan KKM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge