Bahaya GDM Semasa Hamil

GDM Masa Hamil: Bahaya Buruk Untuk Ibu & Bayi

Last updated on June 9th, 2024 at 06:58 am

Kencing manis masa mengandung atau lebih dikenali sebagai gestational diabete mellitus (GDM) boleh kena kepada sesiapa sahaja walaupun tidak memiliki faktor yang kuat untuk mendapatkannya. Tambahan pula, jika anda memiliki faktor seperti berat badan berlebihan sebelum mengandung atau sejarah keluarga, ia memungkinkan untuk lebih tinggi risiko mendapat kencing manis ketika mengandung.

 

Macam mana GDM boleh terjadi adalah berpunca daripada hormon yang dihasilkan oleh uri sehingga menyebabkan badan ibu gagal menggunakan insulin secara efektif. Glukos yang sepatutnya di serap oleh sel badan, telah terkumpul dalam darah menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah. 

 

Tidak seperti diabetes jenis i (type i diabetes), kencing manis ketika hamil bukan berpunca semata-mata kerana kekurangan insulin dalam badan Sebaliknya hormon seperti estrogen, kortisol dan human placental lactogen yang menjadi pendorong untuk ketidakberkesanan penghasilan dan penggunaan insulin dalam badan ibu.

 

Biasanya GDM akan hilang sebaik sahaja selepas ibu melahirkan, tetapi terdapat beberapa kesan buruk kencing manis ini ke atas ibu dan bayi dalam kandungan sama ada untuk jangka masa pendek atau jangka masa panjang.

Kesan Komplikasi ke atas Bayi

Bayi yang dikandungkan oleh ibu dengan GDM, berpotensi untuk mendapat beberapa risiko antaranya adalah kekurangan paras kalsium yang di panggil hypocalcemia dan kurang magnesium iaitu hypomagnesemia.

 

Malah bukan itu sahaja, kencing manis ketika mengandung boleh membawa kepada keguguran atau kematian bayi dalam perut. Lebih membimbangkan, bayi boleh mendapat kecacatan seperti masalah spina bifida, ketiadaan tempurung kepala atau caudal dysplasia.

 

GDM turut merisikokan untuk kelahiran bayi pra-matang yang mendedahkan dengan beberapa masalah seperti jaundis dan masalah berkaitan pernafasan.

 

Namun begitu, terdapat 2 kesan utama yang biasa terjadi ke atas bayi iaitu:

1. Makrosomia

Makrosomia ialah kesan buruk diabetes ketika hamil yang boleh berlaku ke atas bayi iaitu bayi memiliki berat badan atau saiz yang lebih besar dari sepatutnya. 

 

Seperti yang diketahui, bayi akan menyerap nutrien makanan melalui darah ibu. Jika darah ibu mengandungi paras glukos yang tinggi, pankreas bayi akan kesan kehadiran gula dalam darah yang tinggi. Perkara ini akan menyebabkan bayi menghasilkan lebih banyak insulin untuk guna glukos tersebut.

 

Kesannya, glukos berlebihan yang gagal di serap akan bertukar menjadi lemak ke atas bayi. Oleh sebab itu, kebiasaannya ibu yang kencing manis masa mengandung akan berisiko melahirkan bayi lebih berat badan dari normal. 

 

Apabila bayi lebih besar dari biasa dan di kesan lambat, berkemungkinan akan menyukarkan proses kelahiran secara normal kerana ada masalah seperti bahu tersangkut ketika bersalin. Selain itu, bayi yang terlalu besar juga membawa kepada kelahiran secara pembedahan jika diperlukan atas nasihat pakar untuk mengurangkan trauma ke atas ibu bersalin.

 

Kandungan paras glukos dalam darah yang tinggi di tambah dengan insulin yang dihasilkan oleh pankreas bayi, mengakibatkan lemak berlebihan kepada bayi sehingga bayi lebih besar dari biasa.

2. Hypoglacemia

Hypoglacemia ialah kondisi paras gula bayi menjadi rendah selepas sahaja dilahirkan. Jika terlalu rendah, bayi akan diberikan glukos secara intravenus. 

 

Semasa dalam rahim, bayi telah menghasilkan insulin yang tinggi untuk menerima gula yang juga tinggi dari darah ibu. Jadi apabila dah biasa dengan insulin yang tinggi, bila bayi dilahirkan, badan dia akan terus menghasilkan insulin yang tinggi.

 

Tetapi, berbeza ketika dalam rahim, selepas dilahirkan, bayi tidak lagi bergantung dengan darah ibu untuk menyerap nutrien. Maka tiada lagi paras glukos yang tinggi boleh bayi dapatkan seperti masa dalam rahim. 

 

Oleh sebab itu, bayi berisiko untuk mendapat masalah gula yang rendah selepas dilahirkan.

Kesan Risiko untuk Ibu

Bukan sahaja bayi terdedah dengan kesan buruk diabetes ketika mengandung, ibu juga tidak terkecuali mendapat kesan buruk. Majoriti, akan automatik hilang masalah kencing manis sebaik sahaja melahirkan. 

 

Namun begitu, 20 daripada 100 ibu kencing manis masa mengandung, akan mendapat diabetes jenis ii dalam masa setahun selepas bersalin.

 

Dan, 30 daripada 60 ibu akan mendapat kencing manis selepas bersalin dalam masa 10 tahun mendatang. Inilah antara kesan jangka masa panjang ke atas ibu jika gagal menjaga dengan baik masalah kencing manis ketika mengandung.

 

Berikut ialah beberapa kesan risiko untuk ibu yang ada kencing manis masa mengandung:

  1. Boleh dapat lagi kencing manis masa kehamilan seterusnya
  2. Masalah tekanan darah tinggi yang membawa kepada pre-eklampsia
  3. Jangkitan pada saluran kencing
  4. Masalah keputihan yang teruk 
  5. Kelahiran secara pembedahan
  6. Penyakit kardiovaskular

Apakah Cara Mengawal GDM?

Sebaik sahaja anda disahkan mempunyai kencing manis ketika mengandung, doktor akan memberikan arahan sama ada untuk memulakan penjagaan dengan kawal diet, ubat atau insulin – bergantung kepada keadaan semasa diri anda.

 

Biasanya doktor akan mulakan dengan kawalan diet terutama jika anda di kesan lebih awal ada GDM. Mereka akan set perjumpaan anda dengan pakar pemakanan agar anda boleh belajar bagaimana nak makan untuk kawal paras gula dalam darah supaya GDM terkawal.

 

Bacaan blood sugar profile (BSP) akan dijalankan setiap seminggu, dua minggu mahu pun sebulan sekali sehinggalah anda bersalin. Bacaan BSP normal yang diperlukan untuk anda yang ada GDM ialah kurang atau bersamaan 5.3 mmol/l sebelum makan dan kurang atau bersamaan dengan 6.7 mmol/l untuk 2 jam selepas makan.

 

Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan adalah jaga pemakanan anda. Katakan tidak kepada gula putih dan makanan proses termasuklah karbohidrat jenis kompleks. Amalkan pinggan suku-suku separuh. Lebihkan protein dan sayuran berbanding karbohidrat. Sebaiknya, pastikan anda aktif sepanjang mengandung, sekurang-kurangnya mencukupkan 5,000 langkah sehari.

 

Set Hamil Shaklee merupakan vitamin lengkap yang dapat membantu untuk mengawal paras gula dalam darah anda. Di bawah adalah antara testimoni pengguna yang mengamalkan Set Hamil Shaklee untuk membantu kawal paras gula ketika mengandung dengan masalah GDM.

Bacaan Gula Terkawal

Puan Suhaili telah menggunakan set bestseller ini sejak 8 tahun lepas. Alhamdulillah asbab amalkan set ini, bacaan gula dalam darahnya terkawal setiap kali BSP. 

Testimoni Set Hamil Shaklee Untuk Kencing Manis GDM Semasa Mengandung

GDM Terkawal, BSP Cantik

Puan Azura ada kencing manis semasa mengandung dan dalam tempoh tersebut, bacaan gula beliau terkawal, di bawah 6 mmol/l: sepanjang kehamilan beliau amalkan set lengkap hamil Shaklee.

Testimoni Set Hamil Shaklee Untuk Kencing Manis GDM Semasa Mengandung

Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Set Hamil Shaklee bagi membantu masalah GDM anda, boleh hubungi Syaza melalui WhatsApp hari ini > klik untuk WhatsApp.

(Visited 37 times, 1 visits today)

8 Comments

Leave a Reply