Berapa Keperluan Kalsium Ikut Usia Kita?

Siapa tak kenal dengan kalsium, sumber mineral paling utama untuk pastikan tulang, gigi kita kuat dan sihat. Kalau tak cukup kalsium, risiko untuk terdedah kepada masalah seperti osteoporosis sangat tinggi. Apetah lagi sekiranya badan tak cukup kalsium itu di tambah faktor lain yang memudahkan pereputan tulang berlaku dengan cepat antaranya gaya hidup tak sihat, merokok, makan makanan tak sihat dan kurang bersenam. 
Antara tanda badan kita kurang kalsium ialah
  • Selalu kejang kaki dan otot
  • Tangan kebas
  • Kuku rapuh
  • Kurang selera makan
  • Susah nak telan makanan
  • Selalu pitam dan mudah pengsan
  • Cepat stress
  • Susah tidur
  • Insomnia

Baca Tak Suka Susu? Dapatkan Kalsium dari Sumber Ini
Oleh itu amat penting untuk kita tahu berapa keperluan kalsium yang diperlukan tubuh badan kita mengikut aktiviti, jantina dan umur masing-masing.
Keperluan Kalsium Mengikut Usia

keperluan kalsium mengikut usia
  • Wanita Hamil memerlukan 1,200 sehingga 1,500 mg kalsium sehari
  • Ibu Menyusu memerlukan 1,200 sehingga 1,500 mg kalsium setiap hari
  • Wanita usia 50 tahun ke atas memerlukan 1,500 mg kalsium sehari
  • Dewasa sihat memerlukan 1,000 mg kalsium sehari
  • Seorang Remaja memerlukan 1,300 mg kalsium setiap hari

Baca Ostematrix Bukan Sekadar Kalsium


Untuk mendapatkan 1,000 mg kalsium sehari, ia bersamaan 4 gelas susu dan 320 biji kacang Almond. 4 gelas susu dan 320 biji kacang Almond tersebut bersamaan 4 caplets Ostematrix Shaklee
Disebabkan supplemen kalsium sangat susah untuk di cari terutama supplemen yang di jamin kualitinya maka oleh sebab itu Ostematrix selalu menjadi pilihan utama rakyat Malaysia yang menjaga kesihatan dan mineral kalsium harian mereka.
Baca Feedback Testimoni Pengguna Setia Ostematrix Shaklee


Categories:

4 thoughts on “Berapa Keperluan Kalsium Ikut Usia Kita?”

  1. norhidana says:

    kalau akak, rela lagi telan pil dari minum susu… tak boleh nk telan sangat susu tuh

  2. Vitamin Syaza (VS) says:

    Itulah akak sebenarnya dulu Syaza tak percaya ada yang tak suka susu. Sejak berniaga Shaklee ni rupanya memang ada 🙂 Mujur wujud Ostematrix, bantu untuk provide enough calcium 🙂 Alhamdulillah

  3. Siti Yang Menaip says:

    nice sharing.. tapi nak telan 4 macam seksa.
    i telan 2 biji je daily =P

  4. Vitamin Syaza (VS) says:

    Wah Siti pun makan Oste ya? 2 biji equal to 500 mg ") Suami Syaza pun rasa seksa juga nak telan 4 tapi Syaza pujuk juga untuk kesihatan dia, lagilah kerja berat, ken atake care of him (gigi tulang etc). Wah Isteri mithali gitu hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge