Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan | Trimester Ketiga [Fasa Akhir]

baby trimester ketiga
Fuh! Berdebar-debar waktu ni. Due date dah makin dekat. Persiapan untuk adik baby dah banyak di buat. Si ibu makin lama, makin tak sabar menanti. Si ayah juga. Jom kita teropong apa adik baby buat dalam tu.
Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan :

“Hi adik! Ibu and ayah tak sabar nak jumpa,”

Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan | Trimester Ketiga [Fasa Akhir]
Trimester ketiga adalah sewaktu bulan ketujuh sehingga bulan kesembilan dan juga kesepuluh
Bulan Ketujuh

baby 28 weeks
Waktu ini berat otak berkembang 400% hingga 500% sehingga lahir. Lemak semakin bertambah dan kulit semakin kurang berkedut.
Tips :

  • Lemak sihat untuk sokong perkembangan lemak sihat dan otak
  • Vitamin C untuk menyokong kesihatan kulit

Bulan Kelapan

32 weeks baby
Otak semakin berkedut untuk sambungan saraf dan bayi sangat memerlukan kalsium yang cukup bagi menyokong, menguatkan dan mengeraskan tulang bayi.
Tips :

  • Asid lemak omega-3 perlu untuk perkembangan otak
  • Kalsium dan protein diperlukan untuk perkembangan tulang

Bulan Kesembilan

36 weeks baby
Pengerasan tulang rangka berlaku secara berterusan dan bayi akan melalui lebih banyak perkembangan otak.
Baca selanjutnya >> Set Hamil Terbaik Pilihan Hati Mommy Sepanjang Zaman
Tips :
Menyokong pertumbuhan dan perkembangan imun dengan memastikan pengambilan protein cukup
Omega-3 dan Vitamin B untuk sokong perkembangan otak
Bulan Kesepuluh

40 weeks baby
Bayi terus berkembang dan otak membina ribuan sambungan saraf!

Tips :
  • Konsisten protein untuk bantu perkembangan bayi
  • Teruskan Omega-3 dan Vitamin B untuk sokong perkembangan otak

Baca selanjutnya >> Set Hamil Terbaik Pilihan Hati Mommy Sepanjang Zaman

Selamat membuat persiapan akhir! Kehadiran si kecil pasti semakin menambahkan lagi ikatan kasih sayang dalam keluarga kita. 😍

Baca Selanjutnya >> Apa Nak Bawa Ke Hospital Nanti : 14 Persediaan Penting

Categories:

3 thoughts on “Perkembangan Bayi Waktu Kehamilan | Trimester Ketiga [Fasa Akhir]”

  1. Dunia Zumal says:

    Nice sharing Syaza

  2. dear anies says:

    masa peringkat ni, kedua2 nyawa perlu dpt vitamin dan keperluan yg secukupnya…

  3. Ana Suhana says:

    Dulu selalu baca perkembangan bayi dlm perut sebab excited kan. Sekarang tgk perkembangan anak tu depan mata je. Hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge