Bagaimana Vitamin Membantu Atasi Stress

Vitamin Membantu Atasi StressKebanyakan kita, terdedah dengan stress dan tekanan yang membawa kepada pelbagai masalah di kemudian hari. Stress melampau boleh membawa kepada migraine, masalah untuk tidur dan keyakinan diri merudum. 

Kita lebih suka untuk memilih jalan mudah atasi stress dengan merokok, makan berlebihan atau lebih teruk alkohol. 

Stress itu sendiri telah mampu menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan di tambah dengan cara yang tidak sihat atasi stress. 

Tidak hairan, di US stress telah menjadi sebab kepada lahirnya masalah kesihatan kronik seperti kanser, masalah jantung dan paru-paru. 

Bagi yang mencari alternatif atau lebih tepat cara terbaik untuk tangani stress, Syaza akan highlight info serta input penting rujukan kita semua. 

Stress yang Tersembunyi Mampu Meragut Kehidupan Bahagia


Stress yang kronik terutama yang berkait rapat dengan stress emosi, boleh membawa kepada masalah anxiety dan depresi. 

Dan ini sangat membahayakan! 

Di saat kita mengetahui tentang bahaya stress, terdapat pelbagai cara positif untuk mengatasi stress. 

Di samping mengambil makanan sihat, bersenam secara berkala, terdapat beberapa jenis vitamin yang membantu untuk mengatasi masalah stress ini. 

Bagaimana Vitamin Membantu Atasi Stress?


1. Vitamin B Complex

Tenaga lemah dan sering letih menyumbang kepada peningkatan kadar stress. Ini merujuk kepada kenapa Vitamin B, yang terkenal untuk mengekalkan kadar paras tenaga di tahap optimum dan memperbaiki potensi kognitif seseorang, menyumbang kesan positif. 

Data klinikal memberi cadangan bahawa pengambilan supplement dari jenis Vitamin B Complex membantu tenaga di paras optimum dan merendahkan risiko stress. 

Ujian klinikal juga menunjukkan bahawa pengambilan Vitamin B Complex membantu mengurangkan perasaan depresi apabila mencapai tahap tekanan melampau.

Malah, Vitamin B Complex juga membantu memberi sensasi tenang dan stabil. 

Jika kita mahu lebih rileks dan fokus di bawah sebarang jenis stress, serta mampu mengawal diri, dedahkan diri dengan Vitamin B Complex. 

Info tambahan : Semakin stress, semakin berkurang kandungan Vitamin B Complex dalam badan. 
Rangkaian produk Shaklee yang memiliki kandungan Vitamin B Complex ialah B-Complex (with Folic Acid). 

Untuk pertanyaan & order, boleh hubungi Syaza di talian 0187684817 (Touch to WhatsApp). 


2. Magnesium


Magnesium merupakan mineral yang penting untuk otot serta saraf berfungsi baik. Kajian menunjukkan magnesium penting untuk proses tidur lebih lena

Kajian pada tahun 2012, yang diterbitkan oleh National Institute of Health menunjukkan pengambilan supplement dari jenis magnesium membantu memperbaiki simptom insomnia. 

Seperti semua sedia maklum, kurang tidur atau mengalami masalah tidur lena dan stress adalah seperti “sahabat karib”. Mereka berkait rapat antara satu sama lain. 

Malah, kekurangan Magnesium berkait rapat dengan anxiety dalam kajian klinikal dan menunjukkan bantuan untuk rawatan masalah mental termasuk depresi.
Rangkaian produk Shaklee yang memiliki kandungan Vitamin B Complex ialah Ostematrix Shaklee. 

Untuk pertanyaan & order, boleh hubungi Syaza di talian 0187684817 (Touch to WhatsApp). Tiga (3) Gaya Hidup Sihat Atasi Stress


Kunci utama ke arah mengatasi stress adalah dengan memiliki diet dan gaya hidup sihat.

Meditation


Sebagai orang islam, banyakkan dekatkan diri dengan Allah. Zikir merupakan cara paling mudah! Jangan biarkan hati “kosong”. 
“Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan berzikir (mengingat) Allah. Ingatkan hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram,”
(Ar-Ra’d : 28)


Banyakkan Senaman

Angin sepoi bahasa di waktu petang yang damai membantu serba sedikit menenangkan hati yang stress. Lagi bagus kalau konsisten bersenam! Pilihlah senaman yang kena di hati umpama yoga atau tai chi. 

Bercakap dengan Seseorang

Pilih mereka yang kita percaya dan luahkan apa yang terbuku di hati. Kalau taknak luahkan, it’s okay, take time dan dapatkan seseorang untuk bercakap dengannya! 🙂 
Ianya lebih baik dari simpan sendiri. 
Fatin Syaza, 
0187684817 (Touch to WhatsApp), 
Pengedar Shaklee Malaysia, 
COD Shaklee MELAKA, 
COD Shaklee Klebang | Malim Jaya | Cheng & kawasan sekitar, 
Pos Shaklee Seluruh Malaysia. 
(Visited 75 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Norlaili A Wahab

    Sebab tu lah rukun Islam ke2 solat 5 waktu. Meditasi mmg mesti setiap hari kan 😊

  2. Vitamin Syaza (VS)

    Yups betul tu 🙂 setuju, Kena hayati solat setiap yang ditunaikan baru meditasi berjaya dan berkekalan inshaAllah 🙂

Leave a Reply